Het ei

Eieren zijn lekker én gezond. Ze staan bol van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam. Een ei bevat onder meer vitamine A, D en B12, maar ook ijzer, kalium en calcium. Een perfect product dus voor in uw restaurant, winkel of keuken thuis.

Vrije uitloop- en scharreleieren

Op eieren staat altijd een stempel met getallen en letters. Zo ook op die van ons. Het eerste getal laat zien wat voor soort eieren u bij ons heeft afgenomen. Begint de code met het getal één, dan komen uw eieren van de vrije uitloopkippen die zowel binnen als buiten leven. Het getal twee geeft aan dat de eieren door onze scharrelkippen zijn gelegd. Deze kippen lopen vrij rond in de stallen. Ze kunnen volop scharrelen, fladderen en af en toe bijkomen op de zitstokken.

Tips en weetjes

  • Kiest u voor verse eieren, dan wilt u uiteraard dat ze zo lang mogelijk hun verse smaak behouden. Daarom geven wij u een aantal tips:
  • Om de versheid te behouden en de kans op salmonella te beperken, is het verstandig om eieren in de koelkast te zetten en ze van daaruit direct te consumeren.
  • Met de punt naar beneden blijven uw eieren langer goed.
  • Na het verlopen van de houdbaarheidsdatum kunt u uw eieren nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten.
  • Een hardgekookt ei is ongeveer vijf tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
  • Door een ei in een bakje koud water te leggen, test u of hij nog goed is. Drijft het ei, dan is hij niet meer eetbaar.
  • U kunt eieren het best in de originele verpakking te bewaren, zodat ze zo min mogelijk in contact komen met vocht.
  • De schaal van een ei is zeer poreus. Houd uw eieren daarom uit de buurt van vis, kaas, knoflook of andere sterk geurende voedingsmiddelen die in de koelkast staan.
  • Een truffel heeft een bijzonder effect op eieren. Als u een truffel in het doosje stopt, kunt u heerlijke omeletten en roereieren bereiden.

 Tot slot een paar weetjes

  • Een gemiddeld ei bevat slechts negentig calorieën.
  • Een eidooier is één van de weinige voedingsmiddelen die rijk is aan vitamine D.
  • De kleur van de eidooier wordt bepaald door het voer dat de kip heeft gegeten.
  • Eieren met een witte en bruine schaal hebben dezelfde smaak.
  • Een kip legt ruim driehonderd eieren per jaar.
  • De productie van één ei duurt 25 tot 26 uur.
  • Naarmate een kip ouder wordt, legt ze grotere eieren.